Dé houtkachel bestaat ni...

Dé houtkachel bestaat niet

22 november 2018

& Techniek

Als je het woord houtkachel durft te googlelen, dan krijg je heel veel aanbiedingen van allerlei fabrikanten en winkeliers èn links naar anti- houtkachel artikelen. Wat daarin het meeste opvalt, is het feit dat er wordt gesproken over DE houtkachel, maar bestaat die wel?


Bron: Voorbeelden van open haarden, paasvuur, vuurkorf en van een open en een gesloten toestel

In Van Dale staat geschreven dat een kachel een “(ijzeren) toestel waarin een vuur brandt voor de verwarming van vertrekken enz.” Een houtkachel is dus zo’n toestel dat hout gebruikt als energiebron. Een toestel dus en geen open haard, geen paasvuur, geen vuurkorf maar een toestel.

Oké, dat is duidelijk. Maar wat zijn dan de variaties in een toestel? Op de eerste plaats de leeftijd: een derde van de houtgestookte toestellen is ouder dan 25 jaar en meer dan 50% ouder dan 15 jaar. Dan heb je het verschil tussen open en gesloten toestellen.

 

In de afgelopen 20 jaar heeft de verbrandingstechniek in houtkachels zich enorm verbeterd. Zo zijn moderne houtkachels inmiddels uitgerust met een naverbrandingskamer en hebben ze geregelde luchttoevoersystemen die ervoor zorgen dat het hout volledig verbrandt. Daarmee zorgen ze voor een hoog rendement, weinig uitstoot, zuinig verbruik van hout en een schoon rookkanaal. Dat geldt dan vooral voor gesloten toestellen, zowel ingebouwd als vrijstaand.

Als u dus de volgende keer ergens leest of hoort dat “dé houtkachel verantwoordelijk is voor overlast, gezondheidsproblemen, milieubelasting etc.” realiseert u zich dan dat men hoogstwaarschijnlijk allerlei vormen van houtvuur bedoelt, maar niet de moderne houtkachel. Die draagt juist bij aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen omdat hij gebruikmaakt van een zeer voor de hand liggende, hernieuwbare vorm van energie: hout.

Deel dit item

Gerelateerd


Op de hoogte blijven

Door u in te schrijven voor de nieuwsbrief, geeft u toestemming voor het verwerken van uw gegevens en het ontvangen van onze maandelijkse nieuwsbrief. Check ook onze Privacy voorwaarden