Energieopwek.nl geeft inz...

Energieopwek.nl geeft inzicht in energieproductie, ook van houtstook

15 november 2018

& Cultuur
Bron: energieopwek.nl

Sinds kort is het mogelijk om de hele duurzame energieopwekking in Nederland in realtime te volgen via www.energieopwek.nl.


Alles in een

Voor het eerst is de informatie over de totale opwek van duurzame energie op één plek en realtime beschikbaar. Op de website Energieopwek.nl is ieder moment van de dag te zien hoeveel energie er uit wind, zon en biogas in Nederland wordt opgewekt. Het platform is een initiatief van TenneT, Gasunie New Energy, Entrance, SER Energieakkoord en Netbeheer Nederland.

Hoe werkt het?

De applicatie is ontwikkeld op basis van de expertise die bij Hanzehogeschool Groningen (Entrance) al aanwezig is. De informatie is op de pc, tablet en smartphone te raadplegen. Energieopwek.nl maakt gebruik van weergegevens van de KNMI en bekende zon-, wind-, en biogascapaciteitsgegevens. Ook wordt er in het model rekening gehouden met zonkracht, invalshoeken, benuttingsgraad en windsnelheden om een benadering van de energieproductie weer te geven. De applicatie is inmiddels aangeboden aan de voorzitter van de Borgingscommissie Energieakkoord, Ed Nijpels.

Goedkoop energie verbruiken

Henk Pijlman, voorzitter van het College van  Bestuur van de Hanzehogeschool kijkt ook naar de dagelijkse toepasbaarheid. Met deze app wordt het voor consumenten makkelijker om in te schatten wanneer men goedkoop energie kan gebruiken. Een interessante ontwikkeling. De app kan dus een belangrijke rol gaan spelen in de doorontwikkeling op gebied van variabele tarieven en slim energieverbruik.

Deel dit item

Op de hoogte blijven

Door u in te schrijven voor de nieuwsbrief, geeft u toestemming voor het verwerken van uw gegevens en het ontvangen van onze maandelijkse nieuwsbrief. Check ook onze Privacy voorwaarden