Hout brandt zoals het gro...

Hout brandt zoals het groeit

27 mei 2018

& Natuur

Ik heb al vele uren doorgebracht bij houtvuren en het bestuderen van de vlammen heeft me een paar lessen geleerd over bomen.


Bart Leenders

Bart Leenders

Fabrikant

Om een boom echt te zien groeien, moet je extreem veel geduld hebben. In het prilste begin, als de eerste loot wordt verlicht door de zon, zou je de veranderingen kunnen waarnemen als je er een paar weken voor uittrekt. Maar het duurt vele tientallen jaren voor een boom om te groeien tot volle wasdom en even lang hebben wij nodig om te snappen hoe die groeit.

Ik heb een eenvoudigere manier gevonden: goed kijken naar de vlammen in een houtvuur. Zo heb ik ontdekt hoe de boom heeft gegroeid. De eigenschappen van de vlammen openbaren de manier hoe een boom heeft gegroeid.

Traag en langzaam


Een reusachtige eik doet er vele jaren over om zo’n grote, majestueuze boom te worden. Zijn hout brandt op dezelfde manier: een traag, langdurend vuur met sterke vlammen en hete sintels. Een ideaal vuur om je huis mee te verwarmen. Vrijwel hetzelfde geldt voor beuken, dat vergelijkbare eigenschappen heeft als eiken. Beide zijn sterke, krachtige en langzaam groeiende bomen en zo branden ze ook.

Iets heel anders geldt voor spar of den, dat zijn snelgroeiende en veel korter levende bomen. Deze houtblokken branden snel en hevig. Dat geeft een vuur dat kortdurend is en heet. Ideaal om een vuur mee te starten, maar niet geschikt om je huis mee te verwarmen. Het zou ook een enorme houtopslag vergen.

Weer een ander fascinerend aspect van de energiebron hout. Je kunt het zelf uitproberen. Kijk hoe dennen, essen, iepen en berken branden om te zien hoe ze groeien.

Bart Leenders

Deel dit item

Gerelateerd


Op de hoogte blijven

Door u in te schrijven voor de nieuwsbrief, geeft u toestemming voor het verwerken van uw gegevens en het ontvangen van onze maandelijkse nieuwsbrief. Check ook onze Privacy voorwaarden