Helaas zorgen houtkachels ook wel eens voor overlast. Jammer, want dit is doorgaans vrij eenvoudig te voorkomen door verantwoord te stoken. Een van de belangrijkste onderdelen van verantwoord stoken zijn de weersomstandigheden. De Groene Stoker geeft u hierbij graag advies.

Stoken onder ideale weersomstandigheden

Naast het stoken van droog hout, een goede installatie en kennis van de juiste stooktechnieken zijn de weersomstandigheden belangrijk om op een verantwoorde manier te stoken. Door tijdens het stoken van hout rekening te houden met de weersomstandigheden kunt u eventuele overlast bij uw buren verminderen of vrijwel geheel voorkomen. Zo is het bij windstil en mistig weer minder verstandig om te stoken. In het ideale geval moet de kracht van de wind minimaal 2 zijn. Onder deze omstandigheden kan de rook verwaaien en blijft de eventuele vrijkomende geur niet hangen.

Check of het verantwoord is om hout stoken

Niets is zo onvoorspelbaar als het weer, check daarom altijd de weersomstandigheden voordat u de houtkachel aansteekt. Uiteraard kunt u ook de hulp van de Stookwijzer inschakelen. Met behulp van een Stookalert, kunt u op eenvoudige wijze checken of u op een bepaald moment verstandig is om uw houtkachel te stoken.

Zo toont u aan dat u naast een liefhebber van houtstook ook uw verantwoordelijkheid neemt voor uw leef- en woonomgeving. Het stookalert geeft een vrijblijvend stookadvies. En het moet niet worden gezien als stookverbod. Het is vooral bedoeld om u als stoker te wijzen op mogelijk beperkende omstandigheden. Het Stookalert werk met kleuren en is te vergelijken met een stoplicht. Geeft het stookalert code groen aan? Dan zijn de verwachte weersomstandigheden prima om de houthaard of kachel te stoken. Er staat in dat geval een windje en het is niet mistig. Is het code rood? Dan kunt u beter de houtkachel uit laten.

Het stookalert werkt als volgt:

Code Groen

De verwachte weersomstandigheden zijn prima om uw haard of kachel te stoken. Er staat een windje en het is niet mistig. U kunt genieten van een behaaglijk houtvuur zonder overlast, mits u verantwoord stookt. Belangrijk hierbij zijn de “Zwitserse Methode” om de kachel aan te steken, het stoken van goed en droog hout, een goede haard of kachel die voldoet aan de Ecodesign 2022 richtlijn en een schoon rookkanaal en regelmatig geveegd wordt.

Code Oranje

­­­Deze weersomstandigheden hebben uw aandacht extra nodig. De meest moderne houtkachels kunnen waarschijnlijk wel gestookt worden onder deze weersomstandigheden. Indien u een (wat) oudere kachel heeft kan er onder deze weersomstandigheden, dus bij ‘Code Oranje’, overlast ontstaan en raden wij aan om uw houtkachel niet te stoken.

Code rood

Wanneer het stookalert code rood aangeeft, dan is het verstandiger om de houtkachel niet aan te steken en uit te laten. De voorspelde weersomstandigheden laten het dan niet toe om verantwoord hout te stoken.