Veel minder stof met goed...

Veel minder stof met goed stookhout

11 december 2018

& Techniek
Bron: LABORATOIRE CERIC, CS 50016 79270 Saint-Symphorien

Dat een moderne haard schoner is dan een oude wisten we al. Moderne verbrandingstechnieken verbeteren de kwaliteit van de uitstoot. Nu is ook eens onderzocht wat de kwaliteit van het stookhout voor effect heeft. Die is verrassend.


Logisch eigenlijk, want het is niet de kachel die brandt, maar het hout dat je er-in stopt.

Misschien is dit een beetje een wij-van-WC-eend-onderzoek, omdat het onderzoeksinstituut CERIC is verbonden aan een Franse fabrikant van rookkanalen en stookhout. Hoe dan ook, dit is de eerste keer dat zo uitgebreid is onderzocht wat de effecten zijn van goed of slecht stookhout.

Gekeken is naar het rendement en de stofemissie van zowel moderne als oude toestellen. De uitkomst is op zijn minst zeer interessant. Stofreductie met 50%? Met de juiste brandstof en een modern toestel is veel meer mogelijk. Hieronder vind je de belangrijkste grafieken met de uitslagen. Wil je echt het naadje van de kous weten, klik dan hier voor het complete rapport.

“De kwaliteitsverschillen van brandstof hebben een grote invloed op de prestaties en het verbruik van apparaten”

Bron: LABORATOIRE CERIC, CS 50016 79270 Saint-Symphorien

“Snelle vervanging van minder efficiënte apparaten en het gebruik van kwaliteitsbrandstof maakt het mogelijk om de emissie vanaf heden tot in 2030 met een factor 10 te verlagen.”

Deel dit item

Gerelateerd


Op de hoogte blijven

Door u in te schrijven voor de nieuwsbrief, geeft u toestemming voor het verwerken van uw gegevens en het ontvangen van onze maandelijkse nieuwsbrief. Check ook onze Privacy voorwaarden