Weet hoeveel hout je koop...

Weet hoeveel hout je koopt

14 januari 2019

& Natuur

Schoon en droog hout is van het grootste belang voor een groene stoker, daarover vind je allerlei informatie op onze website. Als je het niet zelf kapt en klooft, maar aangewezen bent op leveranciers van gekloofd hout, dan is de volgende tabel wellicht handig. We kregen de tabel van Thijs van Sluis, waarvoor dank.


Stère* Gestort Gestapeld Vast
Stère* 1,00 1,30 0.85 0,67
Gestort 0,77 1,00 0,65 0,52
Gestapeld 1,18 1,53 1,00 0,79
Vast 1,49 1,92 1,27 1,00

De cijfers in bovengenoemde tabel zijn gemiddelden. Dit soort vergelijk is geen exacte wetenschap maar met deze tabel kan je je geen buil meer vallen. Realiseer je dat uiteindelijk alleen de vaste kuub vertaald kan worden naar calorische waarde. De lucht tussen het hout telt niet mee. Als je verder gaat rekenen aan energie inhoud, moet je altijd uitgaan van de vaste kuub.

Als je hout koopt, houden sommige leveranciers keurig de binnenmaten van een pallet aan, maar anderen zijn niet te beroerd om met de buitenmaten te meten. Dit kan zomaar 10% schelen.

Nat hout wordt lichter naarmate het verder droogt. Maar wat niet iedereen zich realiseert is dat ook het volume iets terugloopt. Neem een stapel van pakweg 2 m3 na 1 jaar drogen uit elkaar en bouw hem weer op. Gegarandeerd dat je ruimte overhoudt.

*Een stère is een volumemaat voor gestapeld rondhout: het is voor te stellen als een kubieke meter die vol is gestapeld met stamstukken van 1 meter lengte.

Deel dit item

Gerelateerd


Op de hoogte blijven

Door u in te schrijven voor de nieuwsbrief, geeft u toestemming voor het verwerken van uw gegevens en het ontvangen van onze maandelijkse nieuwsbrief. Check ook onze Privacy voorwaarden