FAQ

FAQ

  • Rendement en vermogen
  • Rookkanaal
  • Algemene vragen
  • Wat verschijnt er in de media?
  • Geen antwoord gevonden?

1. Wat is het verschil tussen capaciteit en rendement?

De capaciteit wordt bepaald door de hoeveelheid brandstof waarmee een verbrandingstoestel wordt gevuld. Rendement is het percentage van de hoeveelheid warmte die daadwerkelijk wordt afgegeven aan de ruimte, ten opzichte van het ingebracht vermogen van een toestel.

2. Wat geeft een hoger rendement? Open of dicht?

Een dichte haard of kachel geeft altijd een hoger rendement. Bij een dichte kachel of haard kan het vuurt goed zijn warmte vasthouden, dit in tegenstelling tot een open haard of vuur. Die warmte heeft het vuur nodig om goed en rookvrij te kunnen branden.

3. Wat geeft meer warmte: hout of gas?

Bij verbranding van hout komt meer warmte vrij dan bij verbranding van gas (hogere calorische waarde). Dit wil niet zeggen dat een gashaard niet meer warmte kan geven dan een houthaard. De capaciteit hangt af van de hoeveelheid brandstof die je verbrandt.

1. Waar moet de uitmonding van een rookkanaal aan voldoen?

Een rookkanaal voor een houtgestookte kachel of haard moet in de meeste gevallen circa 50 cm boven de nok uitsteken, zodat er geen hinder is voor de omgeving en er gegarandeerde trek is.

2. Mag een afvoer direct door de gevel worden afgevoerd?

Een rookkanaal voor vaste brandstoffen (hout, kolen en pallets) dient altijd verder omhoog worden gevoerd en kan dus niet bij de gevel stoppen. Een rookkanaal buiten langs de gevel voeren tot boven het hoogste punt van de woning (nok) is geen probleem, wel dient hiervoor in de meeste gevallen een aanvraag te worden gedaan bij de welstand van de desbetreffende gemeente. Kijk voor meer informatie op www.omgevingsloket.nl of doe navraag bij uw gemeente.

1. Kun je een houtkachel ook open branden?

Op een enkele uitzondering na, is een houtkachel bedoeld om dicht te gebruiken. De hoeveelheid techniek die in het product zit om een hoog rendement te behalen (waardoor er onder andere een schone verbranding ontstaat) bemoeilijkt het open stoken van een houtkachel.

2. Kan de afzuigkap aan?

Het branden van een houthaard of -kachel wordt altijd beïnvloed door het inschakelen van een afzuigkap. Een vakkundig installateur van de haard of kachel zal in veel gevallen een luchtaanvoer maken, voor de hoeveelheid lucht die de haard of kachel verbruikt. Toch zal het gebruik van de afzuigkap bijna altijd van invloed zijn op het vuur, zodra de haard of kachel geopend wordt (bijvoorbeeld tijdens het bijvullen van hout).

3. Beïnvloedt een haard of kachel mijn thermostaat?

Door de warmte die een haard afgeeft, zal deze vroeg of laat altijd uw thermostaat beïnvloeden. Hoe groter de afstand tussen de haard en de thermostaat, des te langer duurt het. Hoe meer capaciteit een haard heeft des te sneller zal de thermostaat beïnvloed worden. Een oplossing hiervoor kan zijn om met meerdere thermostaten te werken, waardoor je evengoed gebruik kunt maken van de cv, voor andere ruimtes (slaapkamer, badkamer, hal etc.).

4. Hoe voorkom ik vieze plekken door bouwvocht?

Bij een nieuw gemetselde schouw of na een verbouwing, minimaal 6 weken wachten voordat u gaat stoken. Het bouwvocht moet namelijk geheel verdwenen zijn uit wanden, vloer en plafond. Het vertrek waar de haard of kachel staat moet goed worden geventileerd.

1. Zijn er ook positieve berichten gepubliceerd over houtstook?

Jazeker! Alhoewel de meeste aandacht in de media rondom houtstook negatief is, wordt er met regelmaat ook positieve berichten gepubliceerd in Nederland en daarbuiten. Bij De Groene Stoker proberen wij de balans een beetje terug te brengen. Hieronder een greep…

Overlast houtstook valt erg mee – Barneveldse Krant 12-6-18

Blog “Marjolein in het klein” – 14-2-18

Ministerie wijzigt emissie overzicht – Artikel op Duitse bouwwebsite – 17-01-18

Is mijn houtkachel echt zo slecht voor me? – The Telegraph – 26-02-16

 

1. Heeft u een vraag waarop u geen antwoord heeft kunnen vinden?

Stuur dan een mail aan onze redactie (info@degroenestoker.nl) en wij gaan voor u op zoek naar het antwoord.