Vuur verbindt, dus zoek verbinding met buren en andere mensen in de wijk
Gezellig de houtkachel aan op een winterse dag; een heerlijk ontspannen moment. Dat moet toch kunnen? Met de wetenschap dat je installatie voldoet aan de actuele wet- en regelgeving, het hout droog de haard in gaat en je stookmethode juist is, kun je met een gerust hart in de vlammen kijken. Helaas bereiken veel negatieve geluiden over houtstook het nieuws. Soms zo erg dat er moties tegen houtstook worden ingediend. Gebaseerd op emoties en verwarring: een installatie volgens de richtlijnen is niet te vergelijken met barbecues en buitenhaarden. Om misverstanden te voorkomen, kun je beter je buren eens informeren over je verantwoorde houtstook. Zo weten zij ook dat eventuele onnodige overlast niet uit jouw kachel komt.
Wat als het niet goed gaat
Onnodige overlast is vervelend, maar kent gelukkig altijd een oplossing. Als houtstoker weet je waar het aan kan liggen: de methode van hout stoken, het type hout of je installatie. Ervaart je buurtgenoot toch overlast terwijl je deze punten wel op orde hebt? Kijk dan (samen) nog eens kritisch naar de installatie, maar informeer je buren ook over de tijd en moeite die je steekt in het overlastvrij stoken. Vaak weten niet-stokers niet wat er allemaal bij komt kijken. Vuur verbindt mensen al eeuwen. Onnodige overlast mag ons niet uit elkaar drijven. Dus geniet van de sfeer en warmte en houd rekening met je omgeving.
Spraakverwarring
Als mensen uit jouw buurt op internet zoeken naar houtvuur en gezondheid kom je snel terecht bij de GGD. De GGD maakt helaas nauwelijks onderscheid tussen meldingen van verantwoord stoken of onverantwoord stoken. Zo kan het voorkomen dat slechte luchtkwaliteit wordt toegeschreven aan houtstokers van buitenhaarden, terwijl de meerderheid juist zijn best doet om overlast te voorkomen met een goede gesloten installatie. Deze gegevens bereiken de gemeentes, die vervolgens restricties kunnen overwegen. Zo kan er een negatief beeld van houtstook ontstaan binnen de gemeente. De Groene Stoker vraagt daarom om wederzijds respect en begrip in de wijk, maar ook om een verdiepingsslag van de GGD en overheid. Vergelijk de hightech houtinstallaties volgens de actuele wet- en regelgeving niet met een willekeurig vuurtje. We vergelijken anno 2021 nieuwe auto’s ook niet meer met paard en wagen.
Weet hoe je stookt
We weten inmiddels als verantwoorde houtstokers veel meer over stoken. We delen met elkaar en met nieuwe stokers de beste tips en adviezen via onze website. Veel mensen hebben nooit geleerd om goed te stoken en die inhaalslag wordt nu gemaakt. Het lijkt makkelijk, maar zelfs de meest ervaren stoker wil ‘bijblijven’. Vergeet vooral niet die handige Zwitserse aansteekmethode! Bovenop de grote blokken een paar aanmaakhoutjes en dan van boven naar beneden laten branden tot een groot vuur. En tot slot: houd één van de stookwijzers in de gaten!
Steunpetitie
Te vaak wordt een verantwoorde, nette manier van hout stoken in één adem genoemd met ongecontroleerde vuurtjes. Om dit voorgoed uit de wereld te helpen, start De Groene Stoker een steunpetitie via www.petitiehaardvuur.nl. Hiermee geven we alle verantwoorde stokers, en eenieder die verantwoorde houtstook steunt, een stem. Doe je mee?